Tuesday, January 27, 2009

Vuosi vaihtui ja härkä syrjäytti rotan!

Jo kuun puolessa välissä ympäriinsä kuulunut räjähtely huipentui sunnuntai-päivän (25.1) iltana, kun rotan vuoden viimeinen päivä lähestyi loppuaan ja uusi vetreä härkä pärski levottomana pilttuussaan odottoan vapautumistaan. Mutta ennen kuin uusi härän vuosi voi alkaa, on pahat henget tietenkin karkoitettava!

...ai miten se tehdään? No tietenkin säikyttämällä ne pois!
Kiinalaisen uskomuksen mukaan pienen pahanhengen säikäyttämiseen tarvitaan pieni pamaus, vähän suuremman paholaisen säikäyttymiseen taas vähän isompi pamaus ja, aivan oikein, ison paholaisten säykäyttämiseen vielä suurempi pamaus!

*PAM!*

Eli kärrätään muutama kymmenen tonnia ruutia Pekingiin niin eiköhän hippulat ala kohta vinkumaan kun pahat henget ja demonit ottavat kärrynsä ja suuntaavat kulkunsa vauhdilla jonnekkin muualle. (Hippularattaiden vinkuminen, vieritä sivua noin puoleen väliin niin löytyy selitys hippula-sanontaan.)


Video Youtubessa

Vuoden ensäimäisenä päivänä, maanantaina 26.1, kävimme tutustumassa Kiinalaiseen, tai ainakin Pekingiläiseen, uudenvuoden viettoon Tidan puistossa. Osottautui että muutama muukin Pekingiläinen oli päättänyt samoin. Puistossa liikkuminen oli yhtä suurta jonotusta, kaikki puiston kävelytiet olivat tupaten täynnä, massassa vellominen muistutti erehdyttävästi Xi'anissa saamaamme kokemusta jonotuksesta rautatieasemalla. Puiston kävelyreittien varsille oltiin pystytetty myyntikojuja, pelipaikkoja (onginta, pallonheitto, kolikonheitto, ammunta,...) ja esiintymislavoja erilaisille esityksille (oopperatyylisiä, musiikki ja parhaimpana lohikäärme-esityksiä). Muuten kiva, mutta ei hirveesti irronnut hupia siitä ihmismäärästä. Kokemuksena tietty omanlainen..

(Kyllä, näet aivan oikein. Kuvan oikeassa alanurkassa äiti kusettaa lastaan, väkijoukon keskellä.)

Tidan puistokokemuksen jälkeen jäimme kaipaamaan vähän rauhallisempaa, ihmismäärältään vähäisempää, uudenvuoden kokemusta. Seuraavana päivänä, vuoden toisena (27.1), liikahdimme metrolla ja bussilla (Wudaokou metroasemalle ja siitä bussi nro 375) kesäpalatsiin. Tämä reissu osoittautuikin hyväksi ideaksi. Ihmisiä tuntui oleman paljon vähemmän kuin edellisenä päivänä, mutta osaksi tämä johtui siitä että kesäpalatsin alue on niin iso, että isokin ihmismäärä katoaa sinne helposti. Näimme heti Kesäpalatsin portilla lohikäärmeakrobatiaa ja juhlakulkueen..tapaisen (hupiversio, pyöri edestakaisin yleisön keskellä).
Puisto oli todella mukavan oloinen, etenkin luonnonkivistä rakennetut reitit. Kivisiä polkuja, kivisiä portaikkoja, pikkuluolia kivisten polkujen ja portaikkojen välissä... Alueella on paljon erilaisia rakennuksia ja temppeleitä. Rannalla on kivestä ja marmorista rakennettu laiva
Pekingin joet ovat jäätyneet, pakkasta kun on ollut joulukuusta alkaen, joten ihmiset viettävät vapaa-aikaansa jäällä ulkoillen.

Paikoin joutuu vähän päätään pyörittelemään kuinka kiinalaiset käppäilevät jäällä muutaman metrin päässä sulasta...


Eilen 29-päivä käväisimme porukalla(Hanna ja mie, Santeri ja kaksi kaveriaan Mikko ja Saija) katsastamassa Beijing Night Show esityksen. Esitys painottui hienoihin asuihin, valoihin ja tanssiin. Kungfu ja akrobatia jäi vähiin esityksestä. Omalla tavallaan hieno esitys, mutta itse huomaan kaipaavani esityksiin vähän enempi äksöniä (akrobatiaa/kungfua).

No comments: