Tuesday, January 13, 2009

Viikonloppureissu & sairastelua


Viime viikonloppu meni kylmänsavuisessa Xi'anissa. Lentokoneella perjantai-aamusta sinne ja junalla su-ma välisenä yönä, maanantai-aamuksi, takaisin. Matkaseurueen kokoonpano oli Tanu, Mira, Hanna ja minä + muutama miljoonaa kiinalaista.
Lennot maksoivat 350RMB ja juna 400RMB (lentolippujen kanssa kävi tuuri, normihinta ~800RMB). Majoitus 128RMB 2hlö huone per yö (eli 128RMB kahdelta yöltä per henki). Yhteensä siis pyöreät 900RMB matkat ja majoitus. Tai oikeasti tuohon päälle pitää vielä heittää matkakustannuksina Xi'an -> Han Yang Ling museo taksimatka (90RMB) & Xi'anin esikaupunkialue -> Xi'anin keskusta taksimaksu (80RMB). Meneehän se sitten yli tonnin (~120eur).

Aikainen aamuherätys ja lento Xi'aniin sujuivat perjantai-aamusta kivuttomasti, ja löysimmekin itsemme Xi'anin lentokentältä jo ennen aamukymmentä. Lentokentällä vähän pällisteltiin ja ihmeteltiin saisiko jostain karttaa, kunnes huomasimme tiskin jonka päällä mainostettiin junalippuja. Tältä tiskiltä saimme suoraan ostettua junaliput sunnuntai-illan junaan ja tyytyväisyyttämme vielä lisäsi se, että saimme kokonaisen hytin itsellemme (soft-sleeper nukkumahytit ovat nelipaikkaisia). Tai näin siis luulimme, mutta eihän myyjä kehdannut tietenkään sanoa että yksi lipuistamme oli viereiseen hyttiin, oltaisiinhan vielä pahoitettu mielemme (ja mikä oikeus hänellä on pahoittaa meidän mieltämme, oltiinhan me onnellisempia kun luultiin saavamme liput samasta hytistä!). Sama luukku alkoi kauppaamaan junalippujen jälkeen autoa, kuskeineen, käyttöömme. Hieno luksusauto Han Yang Ling -museolle (linkki ei vie museon virallisille sivuille, mutta jotain tietoa paikasta) ja sieltä hotellillemme olisi maksanut 300RMB, keskiluokan autosta olisivat veloittaneet vain 200RMB. Yllättävän halpaa, halvempaa autoa tosin olisimme saaneet odotella kiinalaiset 40min (eli ei mitään hajua kuinka kauan olisi mennyt). Kollektiivinen seurueemme nosti kuitenkin matkakokemusten keräämisen etusijalle ja päätimme hypätä taksilla Han Yang Ling -museolle, josta toivoimme löytävämme kansantaruissa mainitun bussin Xi'aniin.

Han Yang Ling museo koostuu perusmuseosta, jossa näytillä haudoista löydettyjä esineitä, ja maanalaisesta museosta, jossa pääsee kävelemään avattujen hautojen päällä, ja lasilattian läpi esille kaivettuja esineitä ja hautoja katsellen. Museo pitää sisällään löytöjä keisari Liu Qin ja keisari Xiaojingin puolison mausoleumeista & näiden mausoleumien ympärille haudatuista haudoista (ja esineistä joita löydetty). Toisin kuin tunnetumman Terracotta sotilas -haudan löydöissä, Han Yang Lingin terracottapatsaat pitävät sisällään varsin laajan kirjon sen aikaista elämään.

Taksi lentoasemalta museolle olisi maksanut pimeällä taksilla vaivaiset 200rämpylää (jep, saman hinnan jolla olisimme saaneet oman auton käyttöömme!) ja "viralllinenkin" taksi mittareineen tuli lopulta maksamaan 90CNY(/RMB/Rämpylää/Juania/Khuita). Taksimatkan aikana ihmettelimme vinhaa vauhtia pyörivää mittaria, ja Tanu/Mira huomasikin taksin sivussa tarran jossa oli 2.50, eli ilmeisesti 2.5 juania per km. Yleensä sama taksa on 1.2 tai 1.5. Kiskurihinnan lisäksi kuski osoittautui niin auttavaisesti että vakuutteli meille ettei museolta mitään busseja mihinkään mene, mutta että hän voi odotella auttavaisesti meitä museon luona. Lippuluukulle kysymään, ja kuinka ollakkaan saatiin vastaus että bussi Xi'aniin menee joka tasatunti. Kuskille rahat muttei kiitoksia (kuski tuntui sadattelevan jotain paikan työntekijälle tämän jälkeen). Tämän jälkeen jokatuntinen bussikin vaihtui joka toistuntiseksi, eli varsin kirjavaa informaatiota tuntuu tässä maassa saavan. Se on opittu että täällä pitää asioita kysellä ja varmistella monelta taholta. Kukaan ei voi myöntää tietämättömyyttään, vaan vastaavat mielummin ihan päättömyyksiä kuin myöntävät etteivät tiedä.

Odottelimme sitten klo14 bussia (kun klo13 bussia ei kuulunutkaan), kun kävelykierroksella meitä vastaan tuli bussi jonka lipunmyyjä nyökytteli kun yritin kysellä meneekö Xi'aniin (Qu Xi'an). Tämän rämän pikkubussin kyydissä saimmekin kunnon sightseeing kierroksen (mm. ydinvoimalaa nähtiin vierestä) ja päädyimme lopulta Xi'anin esikaupunkialueelle, josta Xi'anin keskustaan oli viellä 20-30km. Halusimme jo kovasti päästä hotellillemme, ja menimmekin suoraan kyseleen takseja. Eka taksi olisi veloittanut huikeat 100RMB matkasta ja hyppäsimmekin nopeasti ulos autosta. Hinta motivoi meitä sen verran, että menimme tiedusteleen viereisen rautatieaseman infopisteestä busseja Xi'aniin. Olin ymmärtävinäni englantia taitamattomalta oppaalta sen verran että Bussi nro1 menisi Xi'aniin, mutta ennen kuin ehdimme mennä näyttelemään Xi'anin karttaa bussikuskille jouduimme toisen taksikuskin saaliiksi. Ensin kuski vakuutteli käyttävänsä mittaria, mutta heti kun istahdimme autoon, ei mittarin käyttö sopinutkaan! Tässä vaiheessa päätin turvautua kiinalaisen työkaverini tulkkausapuun ja soitin Xiangpulle. Hän neuvotteli hetken kuskin kanssa ja kertoi tehneensä diilin kuskin kanssa että maksaisimme kuskille 80RMB, johon sisältyy tietullit. Ei paljoa halvempi kuin eka taksi, mutta olimme tässä vaiheessa niin väsyneitä taisteluun että otimme diilin vastaan. Kunhan vain pääsisimme hotellillemme! Kuski tiputtkin meidät sitten Drum towerin kupeeseen, josta google mapsista tulostetun kartan avulla suuntasimme hotellia etsimään, joka onneksi löytyikin kohtuullisen nopeasti (vaikka vähän hermoja kiristelikin epävarmuus & tulostekartan tarkkuus).

Hotellissa meitä odotti kaksi englantia osaamatonta työntekijää, ja muuten homma olisikin mennyt rutiinilla, mutta kun halusivat maksun etukäteen, nousi vähän kylmää hikeä selkään ja tuli halu nähdä tuote mistä olisimme jo etukäteen maksamassa. Vähäisellä kiinallani osasin jopa sanoa "nähdä", niin tajusivat että haluaisimme nähdä huoneet, jotka osoittautuivatkin yllättävän hyvän näköisiksi (ja lämpöisiksi!!). Maksu, kuitti, ja huoneisiin. Kylläpä se aina helpottaakin oloa reissussa kun seuraavan yön majapaikka varmistuu! Helpotuksen huokauksen jälkeen pystyimmekin aloittamaan Xi'anin tutkimisen...






Xi'an opetti uuden suhtautumisen Pekingin ilmanalaan, Pekingissähän onkin raikas ilma! Ilmeisesti kesällä Xi'anin ilmanlaatu on parempi, mutta näin talvisaikaa lämmitykseen käytettävä hiilenpoltto savustaa ilman tehokkaasti. Jokaisena kolmena päivänä tunsimme ja haistoimme jokaisen hengenvedon, oli helpotus palata Pekingiin. Täällä saastepienhiukkasia ei sentään tiedosta(jee!). Muuten Xi'an oli vanhoine kaupunkeinene, Pagoidoineen, muureineen, hautamomuineen, terracottineen, muslimeineen, katuineen ja kaikkineen varsin mukava paikka. Saasteen lisäksi toiseksi negatiiviseksi valtiaaksi nousi paikallinen liikennekulttuuri. Pekingissä liikenne on ruuhka-aikaan melkoista kaaosta, mutta Xi'ani porhaltaa ohi vauhdilla, siellä liikenne tuntui olevan jatkuvassa kaaostilassa. Taksimatkasta maksoi kokemuksena enemmän kuin liikkumisesta, eipähän tarvitse mennä huvipuistoon!

Paluujunamatkalla tutustuimme millaisia ruuhkia rautatieasemalla näin uutta vuotta edeltäen on & millainen T-junan "soft sleeper" hytti on. Takaisin Pekingissä saimme kokemuksen kuinka täyteen metrot voivat tulla, kun ihmisiä työnnettiin metroihin. Mahduimme änkeytymään kolmanteen tulleeseen metroon ja pääsimme päättämään matkamme lämpöiseen sijaiskotiin.


Yllä Tanu, Mira ja Hanna ihmettelemässä Xi'anista löytyvää jättiläisvillihanhen Pagodaa, tai yhtä sieltä löytyvää buddha-patsasta. (Giant Wild Goose Pagoda)

No comments: