Saturday, February 28, 2009

Ajatus(tasa)virtaa

Aloin sitten mietiskelemään Kiinan suljettua mediaa ja hallituksen tiukkaa kontrollia valtion ohjaamisessa. Pian kuitenkin ajatukseni lähtivät sivuteille pohtien maailman jakoa mielessäni ”Länsimaihin” ja muihin. Näinhän totta kai voi ajatella, onhan maailman eri alueet niin erilaisia, mutta usein ajatuksiin hiipii tiedostamatta näkökulma länsimaista lähtöarvoisena (mihin muiden pitäisi pyrkiä) verrokkina, joka leijuu muiden maailmanosien yläpuolella. Yhtenä syynä tähän varmastikkin on omalla mittapuullamme korkealla pitämämme hyvinvointi, joka kieltämättä on korkeammalla tasolla kuin suurimmalla osalla maailman väestöstä. Mutta pahoin pelkään että toisena osatekijänä pelaa tiedostamattomasti vaistoissa elävä vierastus kaikkea outoa vastaan. Mitkä hyvänsä syyt ovatkin, on länsimaalaisiin tuntunut sitkostuvan kovasti mielikuva ja rooli yläluokkaisuudesta suhtautumisessa muihin maihin ja osiin.

Nähtäväksi jää kuinka tulevaisuudessa, sillä tulevaisuus tulee varmasti sekoittamaan kovasti maailman valtioiden rivijärjestyksiä. Länsimaat ovat ulkoistaneet ja suoltaneet rahaa halvemman rahan maihin surutta, ilman ajatustakaan että rahahanat maan sisään saattavat joskus hidastua tai loppua. Voipi hyvinkin olla että tulevaisuudessa länsimaat joutuvat katselemaan niska takakenossa tänne Kiinan suuntaan.
Esimerkki länsimaalaisen valtion järkevästä toiminnasta: Valtio ei sijoita rahojaan valtion sisälle (esimerkiksi nyt vaikka ei osta äitiyspakkauksen sisältöä kotimaisilta tuottajila), vaan sijoittaa rahat muihin maihin, kun niistä saa vähän halvemmalla. Näin valtio säästää rahaa budjestistaan, muttei siis sijoita rahoja omaan sisäiseen talouteensa. Ja kohta valtio ihmetteleekin miksei sen sisäisessä taloudessa raha pyöri ja työpaikat katoavat... ööö?
Sitten valtion täytyykin ottaa tiukka ote kansalaisistaan (joita varten valtio on olemassa & joiden etuja sen olisi tarkoitus ajaa) ja puristaa rahoja itselleen.
Seuraavaksi tuleekin sitten joku maa, jonka eka kirjain alkakoon vaikkapa K:lla, ja ostaa halvoiksi käyneet...noh, kaiken mitä kannattaa...

Mutta takaisin Kiinalaisiin! Suppealla otoksella otettuna minä, luonani käyneet suomalaiset ja suomalaiset joiden kanssa olen täällä jutellut, olemme saaneet huomata että kiinalaiset ovatkin aivan normaaleja ihmisiä, eivät ollenkaan niin erilaisia ja outoja tapauksia kuin alitajuisesti oletin. Paljonhan heitä on, kieli ja kielen kirjoitusasu ovat pohjautuneet täysin erilaiselle ajatustyylille, ja kansakunnalla pitkä, täysin erilainen historia, joten totta kai paikallinen tyyli, ajatusmaailma ja eläminen on täysin erilaista. Ei minulla ole toivoakaan ymmärtää Kiinalaisuutta, kun en Kiinalaiseksi ole syntynyt, mutta sen olen saanut huomata että kaikki me kuitenkin yritetään vain saada itsellemme mukava elämä. Keinot vain ovat erilaisia. Se että toisissa maissa (Lähi-itä kärjessä) huijaaminen koetaan arvostetuksi taidoksi, ei tee ihmisistä pahoja, vain erilaisia (ja ärsyttäviä). Kaiken kaikkiaan kiinalaiset tuntuvat olevan perusiloista kansaa, ja suurelta osin kansa kuitenkin tekee sen kokemuksen jonka minä maasta saan. Eli vaikka valtakoneisto onkin millainen hyvänsä, se kokemus jonka Kiinasta saan tulee ihmisiltä jotka täällä elävät.
Toisaalta, vaikka kiinalaiset ovatkin ”normaaleja” ja elämässä pyrkiminen samansuuntaista, on Kiinassa pelottavaa se, kuinka Kiinalaisten patrioottisuus lähentelee fanaattisuutta. Kiina voi tehdä ihan mitä vain kansan hurratessa takana kunhan toimet ovat Kiinan hyväksi. Kiina on yksi suuri perhe, jonka eteen jokainen yksilö tuo panoksensa. Yhteisö/perhe välittää vain omistaan, muut ovat ilmaa/sakkaa jolle voi tehdä mitä vain...huijata, polkea,… Fanaattisen patrioottiuden lisäksi Kiinalaisissa ihmisissä on pelottavaa se, kuinka he sokeasti luottavat ja ottavat vastaan kaiken mitä johto heille sanoo. Eivät tunnu kyseenalaistavan mitään mitä ylhäältä heille vuodatetaan. Kiina voi siis pelata maapallolla omilla säännöillään, ilman että sen koneisto(kansa) yskähtelee vastaan. Ja kun Kiina taitaa pikkuhiljaa olla tämän pallon rikkain maa, niin mielenkiintoinen tulevaisuus meillä tulee olemaan…

Ja nythän seuraan mielenkiinnolla miten asianlaita on Suomessa; voiko Suomen valtakoneisto tehdä mitä lystää, vai alkaako koneisto yskähtelemään tarpeeksi jotta ohjaaja joutuu myöntymään kansan tahtoon. Kyseessä siis tämä "hieno" ajatus nostaa eläkeikää. Toisaalta: Yhä harvempi kansalainen pystyy työskentelemään täyteen eläkeikään asti ja valtio säästää eläkemaksuissa... Montakohan työpaikkaa suomessa on tarjolla yli 65 vuotiaille? (tilastojahan riittää, joten senkin jostakin varmaan näkisi)
Kansan tahto eläkeiän nostamisesta (8.3.2009):
Vastaan 124000 (97.9%)
Puolesta 2672 (2.1%)
Yhteensä ääniä 126672
Lähteet
Adressi vastaan:
http://www.adressit.com/elakepaatos
Adressi puolesta:
http://www.adressit.com/elake65

Vai onko Suomikin jo siinä pisteessä että päättäjät voivat tehdä mitä haluavat, kansalaisten ottavan päätökset vastaan alistuneina. Se on ainakin varmaa että mikä hyvänsä tämän eläkeikä-käräjöinnin tulos onkin, Vanhanen on varmastikkin menettänyt lopunkin kansan luoton...jos sitä nyt on ollutkaan...

Tämmöistä ajatusvirtaa tällä kertaa…

No comments: