Thursday, December 18, 2008

Takaisin kielensaloihin

Olen saanut aloitettua uudestaan kiinan opiskelun, kun opintoihin tuli kolmen viiokn tauko suomi/egypti -reissun & opettajavaihdoksen takia. Laitoin ekan opettajan (Lily) vaihtoon, kun osoittautui ettei hänen opetuksessaan koskaan tule oppimaan puhumaan. Kovasti käytiin läpi sanoja ja kielioppia, ja mitä sil on väliä jos ei osaa sanoa mitään ääneen.
On sillä, ajattelin ja laitoin Fescoon (firma jonka kautta kielenopettajan Nokialle tulee) kyselyä toisesta opettajasta, joka keskittyisi enemmän lausumisen opetteluun. Lopputuloksena sain toisen opettajan, Vicky nimeltään, jonka kanssa aloitettiin opiskelu alusta. Paperilla iso taulukko, johon merkitty kaikki Kiinankielen äänteet. Siitä käymme ja hoemme äänteitä läpi. Z, c, s, zh ja ch ovat tuottaneet ongelmia, muut alkuäänteet menevät ihan ok. Sitten kun näihin lisätään vielä äänteen loppuosa (an, en, ian, iang,...) niin homma muuttuu sössötykseksi. Mutta pikkuhiljaa saan homman jujusta (kielen asennosta, muodosta ja ilman puhaltamisesta) kiinni. Olen paljon tyytyväisempi tähän tyyliin oppia, ensin panostetaan ääntämiseen, ja sitten pikkuhiljaa muutamia sanoja ja keskusteluita. "Xingqier jian", "nähdään tiistaina", tai siis kirjaimellisesti "tiistai nähdä".

Huomisaamuna lentokentälle Hannaa vastaan, ja ensi viikon olenkin lomilla. Voidaan kierrellä ja ihmetellä Pekingiä yhdessä:) Tarkoitus on kuitenkin ottaa kiinatunnit ensiviikollaki, ettei tule taukoa kiinan opiskeluun, nyt kun sai vihdoin taas aloitettua ne.

Terveisiä & mukavaa joululoma-aikaa sinne suomeen! Toivottovasti eteläisempäänkin osaan tulis vähän lunta, ei tuntuis niin synkältä.


Näkymä työpaikan ikkunasta. Viereisen golf-alueen lammet jäässä.

1 comment:

milaja said...

Sano Hannalle kovasti terkkuja ja päivitelkää kuulumisianne tänne oikein urakalla :D Niin ja hyvää joulua teille molemmille siellä vähän erilaisissa tunnelmissa!!